Zodra er sprake is van opsplitsing van de waarde van de grond en de waarde van de opstallen, wordt dit de erfpachtconstructie genoemd. Gewoonlijk verkoopt u dan de grond aan een (institutionele) belegger, waardoor deze feitelijk de eigenaar van de grond is geworden, echter u bent eigenaar van de woning. Door de minder economische tijden hebben de banken jammerlijk tijdelijk besloten om geen hypotheken meer te verstrekken in geval van erfpachtconstructies. Om dit op te lossen voeren de banken momenteel overleg. De oplossing kan voor erfpachtconstructies echter nog wel even op zich laten wachten. Heeft u dus als eigenaar van een woning met een erfpachtconstructie laat het ons van de verenigde juristen dan weten. U dient namelijk te weten wat uw mogelijkheden in deze zijn!

Hoe werkt een erfpachtconstructie?

Door de erfpachtconstructie hoeft u geen kosten te dragen voor de waarde van de grond. U behoudt daarmee voor altijd het recht van erfpacht en heeft het recht om de grond van de institutionele belegger terug te kopen. Daartoe betaalt u aan de eigenaar van de grond jaarlijks een fiscaal aftrekbare vergoeding de canon à 4,6% van de grondwaarde. De erfpachtconstructie wordt vaak voor een 49 of 99 jaar vastgelegd maar kan ook een eeuwigdurend recht van erfpacht betreffen wegens recht van beklemming. De erfpachtconstructie kan zeer interessant zijn voor starters op de woningmarkt aangezien er dan lagere aanvangslasten zijn. Bovendien bestaat de mogelijkheid om erfpacht te combineren met de Nationale Hypotheek Garantie. Heeft u echter eigen grond in bezit dan kunt u met de erfpachtconstructie geld vrij maken om bijvoorbeeld andere leningen af te lossen, voor de verbouwing van uw woning.

Hoe gaan banken om met de erfpachtconstructie?

Momenteel ligt dit onderwerp gevoelig aangezien de woningen door de erfpachtconstructie minder waard zijn en de banken zijn niet meer gevoelig om een hypotheek te verstrekken op woningen die feitelijk op de grond staan van een andere eigenaar. Dit betekent dat de huidige bewoner het huis niet meer kan verkopen of verbouwen, echter geniet wel levenslang van de overige voordelen van de erfpachtconstructie. U ziet dit is dus een lastig verhaal, zondermeer in deze minder gunstige economische omstandigheden. Heeft u dus een woning waarbij een erfpachtconstructie in het verleden is aangegaan, kunt u beter snel juridisch advies inschakelen omtrent wat uw mogelijkheden in deze zijn. Dit omdat de banken u feitelijk rechten ontnemen waaraan zij in eerste instantie aan meededen. Ook omdat de Nationale Hypotheek Garantie de erfpachtconstructie steunt kan hier dus sprake zijn van contractbreuk door de banken. Het team van verenigde juristen staat dan ook voor u klaar!

Is het verstandig voor u om nu een erfpachtconstructie aan te gaan?

Wel, momenteel kunt u door de economische mindere tijden geen nieuwe erfpachtconstructie aangaan indien u daartoe geld moet lenen bij een bank. Ander is dit wanneer u voldoende eigen vermogen heeft om de woning aan te kopen. U wilt toch besparen op de totale kosten en daartoe laat u via een erfpachtconstructie de grond opkopen door een institutionele belegger. Zo behoudt en bespaart u geld voor later. Voor starters zonder eigen vermogen of mensen die een huis willen kopen waarbij een erfpachtconstructie in het spel is, kunt u beter de aankoop plannen voor een dergelijk erfpachtconstructie uitstellen danwel u kijkt voor andere mogelijkheden om u heen. Heeft u dus vragen als starter of als momenteel bezitter van een woning met een erfpachtconstructie, laat het ons dan weten. Wij kunnen u met concreet juridisch advies bijstaan!

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 86

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie of stel uw vraag online
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op