Heb jij een nieuw arbeidscontract gekregen? Je krijgt zowel bij het aangaan van een nieuw contract als bij het ontbinden van je contract met het concurrentiebeding te maken. Concurrentiebeding houdt in dat je jouw opgebouwde kennis en knowhow bij een bedrijf niet bij een concurrerend bedrijf mag gebruiken. Indien je deze term tegen komt bedenk dat wel wat deze term inhoud. Zeker bij een ontslag is het dan maar de vraag of de werkgever nog kan eisen dat je je aan het concurrentiebeding moet houden. Een en ander is daarbij afhankelijk van hoe een ontslag tot stand is gekomen.

Concurrentiebeding nieuw arbeidscontract

Zodra je een nieuw contract krijgt aangeboden is er bij vele contracten een concurrentiebeding van toepassing. Zo vergaar je bepaalde specifieke kennis die binnen de branche zeer belangrijk is. Je weet alle ins-and-outs hoe de dingen in zijn werking gaan. Vanuit die optiek is het dan ook dat de werkgever bij het aangaan van een nieuw arbeidscontract dit artikel binnen het arbeidscontract laat vast leggen. Indien bijvoorbeeld de concurrent specifieke kennis in handen zou kunnen krijgen, zou deze daarmee een grote voorsprong op de concurrent kunnen winnen. De concurrent zou dan meer klanten naar zich toe kunnen trekken door die specifieke kennis in jou bedrijf.

Concurrentiebeding en relatiebeding bij een ontslag contract

Indien je wordt ontslagen wordt veelal een concurrentiebeding als ook een relatiebeding in het ontslag contract opgenomen. Beide kunnen in een ontslag contract worden opgenomen, het is echter de vraag of dit dan ook terecht is. In tegenstelling tot het concurrentiebeding waarbij kennisgebruik wordt beperkt, verbiedt het relatie beding je om relaties van je oude werk weg te kapen en deze bij je nieuwe werk te introduceren. Dat wordt onredelijk, niet fair gezien en valt onder onrechtmatig handelen. Bij het schenden van deze vorm van beding kan het dus zo zijn dat je strafbaar handelt en mogelijk een forse schadevergoeding moet betalen.

Concurrentiebeding bij gedwongen ontslag

Indien je werkgever heeft besloten om jou te ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen, dan is het dus juist jouw baas die jou niet meer wil hebben. Ontslag contracten met daarin vermeldt een concurrentiebeding is dan ook zeer onredelijk. Het beperkt jou namelijk in je kansen om snel een gelijkwaardige baan te vinden. Ook het UWV is van die mening aangezien zij de mensen zo spoedig als mogelijk weer aan het werk willen hebben. Indien je dus een ontslag contract ontvangt met een concurrentiebeding moet je dat contract niet ondertekenen. Je wilt eerder dat die gehele alinea uit het ontslag contract wordt gehaald. Doe dat zeker aangezien het je veel kopzorgen in de toekomst kan besparen.

Concurrentiebeding bij ontslag nemen

Indien je zelf beslist om ontslag te nemen heb je je te houden aan het concurrentiebeding. Het komt veelal voor dat mensen bij het ene bedrijf worden weggekaapt om zo te werken voor de concurrent. Niets op tegen, als je tenminste niet specifieke kennis van je vorige werkgever toepast bij je nieuwe functie. Uiteraard wil je niet volledig belemmerd worden door het concurrentiebeding, dus is het verstandig te kijken wat onder het concurrentiebeding viel ten tijde dat het laatste arbeidscontract is vastgelegd. Het kan namelijk zo zijn dat in de tussentijd je werkbeschrijving danwel werkfunctie is gewijzigd zonder dat het arbeidscontract daarop is aangepast. Zo ja, dan heb je verlichtende omstandigheden omtrent het wel of niet hanteren van het concurrentiebeding. Bepaalde kennis hoeft dus niet te vallen onder het concurrentiebeding als bedoeld in het arbeidscontract.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 86

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie of stel uw vraag online
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op