Voor het realiseren van een bedrijfsovername is het veelal een makkelijke manier om daartoe de aandelen te kopen die in handen zijn van het huidige management. Het kan dan mogelijk voor u als huidige eigenaar nuttig zijn om het bedrijf in andere handen over te laten gaan wegens persoonlijke omstandigheden, er is interesse van buitenaf of van binnenuit, danwel door de huidige bedrijfsvoering kunt u het bedrijf niet meer aanhouden wegens slechte bedrijfsresultaten. Met welke typen bedrijfsovername dient u mogelijk rekening te houden. Wat zijn de consequenties voor de verkopende en kopende partij bij bedrijfsovername? Financiële consequenties worden tevens veroorzaakt door een verschil in stille reserves en goodwill.
Methoden van bedrijfsovername
Om een bedrijf over te nemen heeft een manager een oog op een bedrijf van uit de volgende posities:
- Management Buy-In: U besluit om een bedrijf of organisatie over te nemen waar u niet oorspronkelijk werkzaam bent. Dit betekent dat u zich deels of geheel gaat inkopen in dat bedrijf. MBI wordt gerealiseerd indien een manager of management team van buiten het bedrijf voldoende financiën verzameld om het bedrijf oftewel de beschikbare aandelen te kopen. De nieuwe manager wordt de nieuwe eigenaar en neemt zo alle verantwoordelijkheden en plichten op zich.
- Management Buy-Out: U werkt bij een bedrijf waarbij de werkgever u in een vroeg stadium te kennen heeft gegeven dat hij graag zijn aandeel in de zaak wil door verkopen aan u. Daarmee blijft de zaak in handen van iemand uit de zaak en blijft een en ander grotendeels zo als het was.
- Buy-In management Buy-Out: In dit geval koopt een deel van de bestaande managers of personen binnen het bedrijf een deel van het bedrijf over (BMO) waarnaast tevens nieuwe managers van buiten worden aangetrokken om het overige deel van het bedrijf over te nemen (BMI);
- Bedrijfsovername van familie: door het binnen de familie te houden blijft het bedrijf opzich familie kapitaal. Toch dient de koop volgens de regels te gaan en mag het bedrijf niet voor een prikje van de hand worden gedaan. Uiteraard zal de belastingdienst daarop toezien. Vraag hierbij dan ook financieel en fiscaal advies aan bij bedrijfsoverdracht binnen een familie.
- Strategische bedrijfsovername: u heeft een groeiende business maar het gaat niet snel genoeg. Om van schaalvoordelen te kunnen profiteren en om een betere positie in de markt te verwerven kunt u een strategische overname doen van een mogelijk concurrerende onderneming.
Waarom overweegt u een bedrijfsovername als huidige eigenaar?
U kunt een aantal persoonlijke, financiële of bedrijfseconomische redenen hebben om voor bedrijfsovername te kiezen. Het kan namelijk zijn dat:
- U heeft al een aanzienlijke leeftijd behaald en wilt nu meer tijd en geld over hebben voor uw privé leven;
- Door ziekte kunt u uw functie niet meer doorzetten en daarom is het beter om het bedrijf in andere handen over te laten gaan;
- De financiële situatie van het bedrijf is er beroerd aan toe en toch ziet een concurrent er nog heil in. In deze denkt u meer na over de continuïteit van het bedrijf aangezien de concurrent met het huidige personeel een doorstart kan maken;
- Overige redenen die ten gunste komen van het bedrijfsmanagement.
Een bedrijfsovername is een precaire zaak en de voorwaarden dienen dat ook helder op papier te staan. Zowel afspraken omtrent wat er wel wordt afgesproken als wat er niet wordt afgesproken moet helder worden vermeld. Wij kunnen u daarbij juridisch van dienst zijn.
Hoe wordt een aandelenoverdracht gerealiseerd bij bedrijfsovername?
De verkoop van besloten vennootschap aandelen regelt u middels een onderhandse akte. Een notariële akte is benodigd voor de levering van de aandelen. Naast deze handelingen en het betalen van de overeengekomen vergoeding voor de aandelen, is in principe de zaak overgenomen door de nieuwe manager. Daarmee neemt de nieuwe eigenaar ook de rechten en plichten van de onderneming over.
Wat is er van belang voor de nieuwe manager?
De nieuwe manager moet inzicht hebben in de rechten en plichten die aan de besloten vennootschap vast zitten. Middels een Due Diligence onderzoek worden de risico’s van de onderneming en van de investering helder en inzichtelijk gemaakt. Daartoe wordt gewoonlijk een adviseur belastingen, juridisch specialist of accountant ingeschakeld. Jaarrekeningen en overeenkomsten worden dan onder de loep genomen om zo een totaal beeld te krijgen van de financiële sterkte van de onderneming.