Arbeidsovereenkomst
Als je een nieuwe baan krijgt of je hebt onderhandelingen gehad over je huidige contract, dan kun je dus te maken krijgen met een nieuwe arbeidsovereenkomst.
In een arbeidsovereenkomst kunnen alle dingen worden besproken die tussen de werkgever en de werknemer zijn afgesproken met elkaar.
De arbeidsovereenkomst moet er natuurlijk wel zo uit zien, zoals deze wettelijk hoort te zijn, dus standaard dingen als ingang van de arbeidsovereenkomst en het salaris zullen er in ieder geval in vermeld staan.
Maar daarnaast kunnen er een hoop dingen worden meegenomen in de arbeidsovereenkomst. De werktijden kunnen bijvoorbeeld heel precies benoemd worden en een uitgebreide omschrijving van de functie, om maar een paar voorbeelden te noemen.
Onderhandelingen voor een arbeidscontract
Als je gaat solliciteren voor een nieuwe baan, dan schrijf je natuurlijk als eerste een sollicitatiebrief. Daarna wordt je uitgenodigd voor een gesprek als ze geïnteresseerd in je zijn. Tijdens de gesprekken zal duidelijk worden of ze jou wel of niet zullen kiezen voor de openstaande functie. Kiezen ze jou? Dan zullen er onderhandelingen plaats vinden om het contract op te kunnen gaan stellen. Zo zal een belangrijk onderdeel van de onderhandelingen het salaris worden. Hoe beter je dus weet hoe je hier over kunt onderhandelen, hoe hoger de kans dat je uiteindelijk een hoger salaris zult afdwingen.
Andere zaken dan het salaris in de arbeidsovereenkomst
Naast het salaris wordt er natuurlijk nog meer besproken in een arbeidsovereenkomst, denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken:
- omschrijving van de functie
- arbeidstijden
- hoeveel uur er per week gewerkt wordt
- secundaire arbeidsvoorwaarden (auto van de zaak bijvoorbeeld)
- opzegtermijn en op welke manier dit dient te gebeuren
- pensioenregeling